13 Ocak 2015 Salı

Örgü Üzerine İşlemeli Desenli Örgü Kazak ve Yapılış Tekniği

Günaydın arkadaşlar.
Oğluma ördüğüm  kazağı paylaşmak istiyorum sizlerle;


şal yakalı örgü erkek kazağı

Şal yakalı ve reglan kollu ördüm;

reglan kollu örgü kazak


Örneğe yakından bakalım;


örgü deseni örnekleri

Böyle bir deseni örerek oluşturmak zordur, arkadan ipleri geçirirsiniz, örgüyü kasar, ipler dolaşır vs:)) Örgü üzerinde işleme yaparak oluşturmak çok daha kolay. Nasıl yapıldığını minik bir parça eşliğinde aşamalı olarak fotoğraflarla tarif etmeye çalışayım.

Bu deseni oluşturmak için, belli aralıklarla düz örgü ve haroşa kullanıyoruz. Deseni, haroşanın sıklığı belirliyor. Daha sık haroşa kullanılırsa desen daha küçük oluyor vs. 
Aşağıdaki örnekte değişik renk ve sıra arlıkları ile 

5 düz + 1 haroşa + 2 düz + 1 haroşa + 5 düz + 1 haroşa + 2 düz + 1 haroşa + 5 düz ........ şeklinde devam eden bir basit örüntü oluşturdum. Bu örüntüyü dilediğiniz şekilde oluşturabilirsiniz. Sonra tığ ile haroşaların üzerinde oluşan ilmek dişlerini aşağıdan başlayarak yukarı doğru birbirinin içinden geçiriyoruz; 

örgü üzerine iğne ile desen işleme


örgüde ekose dene oluşturma



desenli örgü nasıl örülür


desenli örgü örnekleri

Yukarıya kadar, yani örgüyü keseceğimiz noktaya kadar (yaka veya omuz kesimi vs.), bu şekilde devam edip, tığda en son kalan ilmeği sol şişe alıyoruz;



İlmek sayısının artmaması için sol şişe aldığımız ilmekle, şişte sırasını bekleyen ilmeği birlikte alıyoruz ve diğer haroşalı sütuna kadar örgümüzü sürdürüyoruz;



Bütün haroşalı sütunları tamamladığımızda da aşağıdaki görüntü oluşuyor;



Bu modelde çok ince ip kullanmamak gerek, modeli göstermez çünkü. Ben oğluumun kazağında nako pırlanta ve 4 no. şiş kullandım. Kalın iple ve 5-6 no. şişlerle çok hoş bir manto yada mont yapılabilir, benden söylemesi:))

Sevgilerimle,
 

14 yorum:

  1. çok hoş bir kazak olmuş, anlatım için teşekkürler, bilmiyordum:))ellerine sağlık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Rica ederim canım, ben teşekkür ederim:)

      Sil
  2. Elinize sağlık, harika bir çalışma olmuş, tekniğini paylaştığınız için de teşekkürler çok enteresan ve aynı zamanda kolay da bir teknikmiş gerçekten. Sevgiler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Paylaşmak güzeldir:) Ben teşekkür ederim, gerçekten çok pratik bir teknik. Benden de sevgiler.

      Sil
  3. İkiside cok güzel ikincinin renkleri dahada bi güzel :)

    YanıtlaSil
  4. Çok pratik gerçekten teşekkürler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Rice ederim, ben teşekkür ederim.

      Sil
  5. çok güzel bir teknik. paylaştığınız için teşekkürler...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Rica ederim Emine hanım, ben teşekkür ederim:)

      Sil
  6. Nasıl da güzel:)) Hazır deseniz kim aksini iddia edebilir ki

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim Serpil hanım:)

      Sil
  7. Harikasınız ellerinize sağlık.Çok da yakışmış oğlunuza sağlıkla giysin inş., renkleri çok sevdim.
    Hafiften selanik gibi de duruyor:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim Hatice hanım:)

      Sil